Lange Frans

Wanneer Frans Frederiks in 1997 begint met rappen is hij 17 jaar en zit nog op het VWO. Geïnspireerd door artiesten als Def P en Extince vormt hij samen met zijn buurjongen Bart Zeilstra het duo Lange Frans en Baas B. Het sleutelwoord is plezier! Iedere vrije middag wordt besteed aan het schrijven van teksten, iedere euro aan het professionaliseren van de zelfgemaakte studio. Vanaf de eeuwwisseling treedt het duo steeds vaker naar buiten. Het resulteert in o.1. vele prijzen bij talentenjachten maar ook de publieksprijs tijdens de grote prijs-finale in 2001. De bal gaat rollen als in 2003 de eerst straatremix uitkomt, zonder hulp van een label of distributiemaatschappij worden er duizenden exemplaren door het land verspreid. De straatremixs leidt daarmee tot de geboorte van een hele nieuwe generatie toonaangevende rappers. Inmiddels is Frans gevorderd met zijn studie bedrijfskunde. Hij merkt steeds duidelijker waar zijn ware passie ligt: Muziek. Een jaar voor de eindstreep stopt hij met zijn studie om alles te richten op zijn muziekcarrière. Een goede keuze , blijkt al snel. Van het underground succes van de streetremixes is het een kleine stap naar landelijke bekendheid.

In 2003 verschijnt het album Supervisie waar de tack Moppie op staat, een pakkende single die maandenlang niet van de tv en radio is af te slaan. Het daarop volgende nummer Zinloos wordt zelfs een nummer één hit en laat de maatschappelijk betrokkenheid zien. De single is een eerbetoon aan alle slachtoffers van zinloos geweld; de opbrengsten gingen volledig naar het goede doel. In de daarop volgende jaren gaat het zo mogelijk nog voortvarender. TMF Award, 3FM Award, Essent Award, Edisons, noem de prijzen maar op of Lange Frans en Baas B slepen ze in de wacht. In 2005 betekent het geëngageerde Het land van.. een nieuwe nummer één hit, en het gelijknamige tweede album wordt eveneens een succes. In 2008 verschijnt Verder, het laatste album van het duo. De maatschappelijke single Kamervragen maakt duidelijk dat ondanks het succes er niets aan de sociale betrokkenheid is ingeleverd. Het nummer schopt het zelfs tot de nationale politiek en leidt tot Kamervragen.

 
Ondertussen liet Lange Frans zich ook al steeds vaker in zijn eentje zien. Vanaf 2005 verzorgde hij bijvoorbeeld elke vrijdag het weekoverzicht bij de radioshow van Giel Beelen op 3FM, werkte hij mee aan meerdere tv programma’s zoals tweemaal de Beste Zangers van Nederland, jurylid voor het Junior Songfestival, twee keer coach bij Buma Music Academy, jurylid van het SBS6 programma ‘Bloed, Zweet & Tranen’ , was tijdelijk te horen als ‘Nachtgroet’ bij RTL Late Night maar ook presenteerde hij voor Veronica programma’s zoals Vegas Voyage en Fobiac. Frans zijn solo debuut album Levenslied komt uit via Top Notch. De single Zing voor me met Thé Lau betekent zijn eerste nummer één hit als soloartiest.

De afgelopen jaren brengt Frans tracks uit op onder zijn eigen label. Het album ‘Zwart’ en de EP’s ‘Dominee & Tovenaar’ en ‘Lente Equinox’ zijn daar de resultaten van. De videoclip van de single Lockdown werd na het behalen van 1 miljoen weergave verwijderd van YouTube. In voorjaar 2020 lanceert Frans een spraakmakende podcast ; ‘Lange Frans de Podcast’ met uiteenlopende gasten zoals Karel van Wolferen, Adèle van der Plas, en Wybren van Haga. In het najaar van 2020 besluit youtube het gehele account van Lange Frans te verwijderen.

Facebook   Instagram   Tiktok   Youtube